Konvektomaty v praxi

Konvektomat je profesionální kuchyňské zařízení, které (mimo jiné) kombinuje vlastnosti horkovzdušné a parní trouby. Tím pádem může produkovat jak suché, tak vlhké teplo nebo jejich kombinaci, a to při různých teplotách. Je tedy vhodný pro mnoho způsobů tepelné úpravy jídel, včetně pečení, smažení, grilování, vaření v páře, nebo blanžírování. Mezi výhody této technologie můžeme řadit krátké časy vaření a šetrnější způsob úpravy pokrmů, které obě vedou k vyšší nutriční hodnotě připravovaných jídel a zachování vyššího množství vitamínů, v porovnání s běžnými způsoby tepelné úpravy.
Hlavními způsoby provozu jsou pára, horký vzduch, a nebo jejich kombinace. Toto vede k možnosti pečení při nastavení úrovniě vlhkosti, díky čemuž je možné pokrmy připravovat šťavnatější a chutnější.

Typy konvektomatů

Konvektomaty můžeme dělit podle následujících kritérií:

dle systému pro vytváření páry:

  • nepřímé vyvíjení páry – vodní pára vzniká v samostatném parním generátoru,
  • přímé vyvíjení páry – voda je vstřikována přímo do prostoru ventilátoru na topná tělesa, ze kterých se díky vysoké teplotě odpařuje;

dle způsobu ovládání:

  • mechanické,
  • elektromechanické,
  • elektronické;
  • dle kapacity:
  • malé (3-6 polic),
  • střední (6-10 polic),
  • velké (12-24 polic).

zdroj wikipedia