Skvělé Nejen Bistro

U zrodu Nejen Bistra nestála žádná zvučná jména gastonomicky vyspělých metropolí jako Londýn nebo New York, ale Budapešť. Energie tohoto města s řadou skvělých míst nás dostala, a my jsme si přáli něco takového přenést do Prahy. Naše nadšení bylo tak silné, že jsme na tom brzy začali pracovat.

JOSPER GRILL

Středobod naší kuchyně. Vtip je v tom, že je to gril a trouba dohromady. Jídlo se griluje a peče při vysoké teplotě ze všech stran najednou, takže veškerá chuť zůstává koncentrovaná v každém soustu.

Josper jsme objevili vlastně náhodou. Nejdřív nebyl v plánu, ale, aniž bychom to tušili, tak jsme ho opakovaně vyzkoušeli v jednom z budapešťských podniků, kam jsme se často rádi vraceli právě kvůli skvělému jídlu. Zkrátka ta bedna, kam dávali maso a ostatní suroviny nás zajímala, byla to určitě ona, která vytvářela tu unikátní chuť. A tak jsme objevili existenci Josper grilu.

Když jsme pak naživo viděli, co všechno to umí, věděli jsme, že se jídlo bude odvíjet především od něj. Nikdo z nás s ním nikdy nepracoval, ale nebylo to tak komplikované a Martin Císař tím, že to je řezník, na ty věci přišel vždy na první dobrou. Chtělo to vychytat jen správné maso a správné časovaní, a to Martin zvládl na jedničku.

Josper je vlastně trouba a gril v jednom, topí se v něm dřevěným uhlím, které má vysokou výhřevnost. Uvnitř grilu se jídlo připravuje při teplotě cca 300 stupňů, a to ze všech stran zároveň, takže nejen maso se krásně uzavře a šťáva zůstává uvnitř. Navíc se dá regulovat podíl kouře, což dává jídlu další vrstvu chuti. Dá se v něm skutečně udělat cokoli.

PROSTOR

Karlín. Tady si prostě musíte otevřít bistro. S otevřenou kuchyní, v lehce industriálním stylu, který podtrhuje preciznost toho, co dáváte na talíř.

Roh ulic Křižíkova a Peckova přímo u karlínského Kostela sv. Cyrila a Metoděje je ideální místo pro moderní bistro, ke kterému nás inspirovali naše návštěvy Budapešti.

Chtěli jsme, aby byl prostor co možná nejvíc otevřený a světlý, včetně kuchyně, ať je vidět kuchařům pod ruce. Protože jsme v Karlíně, chtěli jsme aby byl prostor trochu industriální, ale zároveň hodně hřejivý a vřelý, hlavně žádná snobárna.

Chtěli jsme, aby pocit z bistra byl stejný jako u jídel – všechno hezké, dostupné, nic umělého, všechno přírodní, takže jsme, společně s architektem Martinem Šenbergerem z Mar.s Architects pracovali hodně se dřevem a původním zdivem. Nechali jsme odkrýt stěny, jak to jen šlo, vybourali jsme velké okno do baru…

Nakonec do sebe všechno tak nějak přirozeně zapadlo, před časem jsme sezení ještě rozšířili o pár míst v místnosti na konci, říkáme jí prostě skříň, a navíc máme v domě přes chodbu prostor pro zhruba 35 lidí, kde si můžete udělat večírek, oslavu nebo třeba firemní prezentaci.

LIDÉ

Martin & Jirka, Jirka a & Martin. Ondra. Matouš. Kuba, Petra, Vendy. A další. To jsme my, co s o vás staráme, abyste se u nás najedli, napili a celkově cítili co nejlépe.#nejenbrothers

Vždycky, když se píše o lidech, tak je problém kým začít, protože pak to vypadá, že ten, o kterém se mluví jako o prvním je ten nejdůležitější

U nás je to ale jinak. Třeba Martin & Jirka. Kosí bratři. Bolek a Lolek. Bob a Bobek. Kuchařská dvojčata, která se skvěle doplňují. Jirka je hračička, pořád něco vymýšlí, připravuje, nakládá, konzervuje, blanšíruje a extrahuje. Martin tomu pak dává řád a koncept.

Na place určitě nepřehlédnete Ondru, který se pravděpodobně pokusí splnit všechny přání (i ty, o kterých zatím ani nevíte). Komplet celý náš tým se snaží dělat, co vám na očích vidí a někdy i víc.

JÍDLO & PITÍ

Jednoduchost. Srozumitelnost. Sezónnost. Dostupnost. Čerstvost.

Drtivou většinu věcí si v kuchyni vyrábíme sami z čerstvých, primárních surovin. Což znamená, že náš lístek je velmi sezonní a velmi často se mění. Proto také není moc obsáhlý a jen velmi málo jídel na něm zůstává napořád.

Zároveň u nás nenajdete prakticky nic z průmyslových velkovýroben – na čepu je skvělé pivo z Dalešického pivovaru, můžete si u nás dát ale i pivní speciály z ostatních minipivovarů nebo garážový tonik, který se v malém produkuje v Praze. Stejně tak i vína jsou vybíraná ve stejném duchu.

Díky jedné menší úchylce u nás najdete ještě speciální Gin & Tonic menu, jehož náplň asi není potřeba moc vysvětlovat.

Zdroj: https://nejenbistro.cz