Restaurant U kostela

Skvělá restaurace, která Vám co nabídnout. Je situovaná v samém srdci Prahy a tak nebudete příjemně překvapeni jen skvělým jídlem, ale také prostředím, které je krásné v jakoukoli denní i noční hodinu a dokonce v jakémkoli ročním období.
Na stránkách této restaurace se dozvíte i dlouhou historii tohoto domu, jehož původní název byl „U tří medvědů“.

Dům je postaven místo opevnění z 12. století, které předcházelo založení Nového města pražského.
O tom svědčí věž v zadním traktu budovy, která se dochovala dodnes. Toto město nazývající se Malá Strana založil roku 1257 český král Přemysl Otakar II.

První zmínky o domu „U tří medvědů“ nacházejícím se na dnešním Malostranském náměstí pocházejí z roku 1398. V této době byl majetkem kláštera Sv. Tomáše. Z majetku kláštera přechází dům do vlastnictví městského písaře Václava z Bítova. Ten o šestnáct let později, roku 1436, odkázal dům obci, která zde zřídila radnici. Z této doby se dochovala dvě vězení ve dvoře domu. V prostorách dnešní vinárny se nacházela zasedací síň, v salóncích v patře pracovali písaři. Roku 1478 obec dům prodala a zřídila novou radnici v budově dnešní Malostranské besedy. Od počátku 16. století vlastnil dům významný měšťan Mikuláš Ráj.

Během své dlouhé historie byl dům několikrát zničen. Poprvé v době husitských bouří v 15. století. Obnovil ho již zmíněný Václav z Bítova. Podruhé počátkem 16. století, konkrétně roku 1503, kdy spolu se svým okolím vyhořel.

V 17. století vystřídal tento dům mnoho majitelů. Mezi ty významnější patřil například stavitel Dominik de Bossi a obchodník Peroni. Pak patřil dům „U tří medvědů“ rodině Františka Sigka. Tato rodina získala od syna malíře Jana Jakuba Stewense ze Steinfelsu i sousední dům „U sedmi sloupů“. Oba domy byly pak spojeny v jeden. Ten se od této doby nazýval „U bílého vola“.

Část 18. století sloužil dům „U bílého vola“ jako hostinec. Roku 186 se stal dům vlastnictvím rodiny Stidlů, která zde měla přes půl století známou vinárnu. Poté dům vystřídal ještě dva majitele. Oba byli zlatníci.

Po druhé světové válce si vinárnu pronajal jugoslávský vinárník, který ji pojmenoval Makarská. Toto jméno nese vinárna dodnes a my Vám přejeme příjemné posezení a dobrou chuť…

Zdroj: http://www.ukostela.com/menu_czenderu.pdf