Zimní minestrone

Základ chuti tu tvoří trojice cibule-mrkev-celer; ostatní už můžete dodávat podle vlastní fantazie a stavu zásob.

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená
  • 100 g (anglické) slaniny, nakrájené
  • 2 velké mrkve, pokrájené
  • 2 řapíky celeru, nasekané
  • 1 středně velká brambora
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžičky sekaných šalvějových lístků
  • několik listů kapusty, nakrájených
  • 400 g konzervovaných bílých fazolí
  • sůl, pepř a petrželka na dochucení

1.  Olivový olej rozehřejte v hrnci, vsypte cibuli a slaninu. Smažte asi pět minut, až slanina začne zlátnout. Vsypte očištěné a pokrájené mrkve, celer, bramboru a oloupaný nasekaný česnek. Důkladně promíchejte a asi pět minut smažte.
2.  Přidejte rajčata, zalijte vývarem, vsypte šalvěj (máte-li sušenou, rozemněte ji) a uveďte do varu. Promíchejte, snižte plamen a vařte asi půl hodiny; po patnácti minutách přidejte pokrájenou kapustu. Nakonec vmíchejte scezené propláchnuté fazolky a petrželku, osolte a opepřete podle chuti. Polévku podávejte s krutonky nebo pečivem.

Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/1373-zimni-minestrone.html