Z naší kuchyně – Jahodovo-pomerančový dort

  • 2 lžíce práškové želatiny
  • 175 ml pomerančového džusu
  • 4 žloutky
  • 350 ml mléka
  • 1 plechovka salka
  • 225 g jahod (pokud není sezóna můžete použít i mražený)
  • 60 g cukru
  • 4 lžíce jahodové marmelády
  • 25 g škrobové moučky
  • balení cukrářských piškotů (já použila 3 balení)
  • 450 ml smetany ke šlehání

V kastrolu poprašte želatinou džus, nechte rozpustit a na mírném ohni zahřejte.

V míse rozšlehejte žloutky, mléko a salko. Tuto směs postupně zašlehejte do džusu se želatinou. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte, až směs zhoustne (nesmí se vařit). Nechte vychladnout.

Mezitím si rozmixujte jahody společně s marmeládou dohladka. Přelijte si směs do hrnce, přidejte škrob, 8 lžic vody a za stálého míchání vařte, až směs zhoustne, minutu povařte a odstavte.

Formu o průměru 23 cm vyložte piškoty,jak po stranách, tak na dně (aby Vám piškoty dobře stály podél formy, seřízněte si špičky piškotů). Potřete piškoty na dně jahodovou směsí.

Vyšlehejte si 350 ml smetany a vmíchejte do pomerančového krému. Polovinu tohoto krému pokryjte piškoty na dně formy. Na to jahodovou směs, dále zbytek pomerančového krému a končíte jahodovou vrstvou. Uložte do chladničky a nechte ztuhnout.

Zdobit můžete dle sebe. Já zdobila šlehačkou a jahodami.