Výborný houbový kuskus s česnekem – lehké a chutné

140 g kuskus cca
150 g vývar zeleninový, houbový, hovězí – dle chuti, cca
200 g čerstvé houby nebo mražené: hřiby, václavky, hlíva, žampiony…
100 g cibule velká, cca
olej nebo cca 40 gramů špeku
sůl
pepř mletý
tymián nebo rozmarýn, majoránka – čerstvě nasekaný, dle chuti
3 stroužek česnek
1
Na oleji nebo jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme očištěné, pokrájené a krátce spařené (scezené) houby. Pokud použijeme žampiony, spařovat není nutné. Okapané houby na cibuli za občasného promíchání osmažíme, během smažení ochutíme solí, pepřem tymiánem a nasekaným česnekem.
2
Pokud jsme se rozhodli pro přidání slaniny, je dobré jí přidat ještě krátce před vsypáním hub, aby se stihla trochu osmažit a pokud chceme přidávat okapanou kukuřici či hrášek, činíme tak téměř na úplný závěr.
3
Osolený vývar přivedeme k varu a přisypeme kuskus promíchaný se lžičkou oleje. Promícháme, přiklopíme a dle návodu necháme nabobtnat. Hotový kuskus pak smícháme s houbovou směsí a můžeme podávat.
4
Podáváme jako hlavní chod (bezmasý, pokud jsme nepřidávali špek nebo slaninu) se zeleninovým salátem nebo klidně i jako přílohu k pečenému masu, případně jako svačinu… Podávat můžeme teplý i studený (pokojová teplota).

Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/houbovy-kuskus-rychle-a-chutne-159846