Vláčný kakaový moučník s tvarohem

Tento vynikající moučník se peče v mnoha rodinách. Troufnu si tvrdit, že se na něm nedá co zkazit.

Je opravdu vděčný, co se týče výběru mouky, tak můžete i experimentovat a navíc nemusíte vytáhnout kuchyňskou váhu. Já tento moučník peču jako celozrnný a občas kakao nahradím karobem. Zkusila jsem část mouky nahradit pohankovou moukou a byl také skvělý.

Budete potřebovat

Na těsto

(1 hrnek = 250ml)

  • 2 hrnky polohrubé mouky ( použijte celozrnnou špaldovou nebo půl obyčejná, půl celozrnná)
  • 1 hrnek krystalového cukru (dávám „hnědý“ přírodní cukr )
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • ¾ hrnku kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžíce kakaového prášku (lze nahradit karobovým práškem)
  • 1 lžička citrónové kůry (použila jsem sušenou, je z chemicky neošetřených citrónů, vůni čerstvě nastrouhané kůry to ale nenahradí)

Na tvarohovou směs

  • 500 g tvarohu (dvě klasické kostky tvarohu, jednou jsem z nouze použila vaničku a také se povedlo)
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku,

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si připravte tvarohovou směs. Všechny ingredience je zapotřebí řádně ušlehat. Metličky pak rovnou můžete použít na druhé „tmavé“ těsto, aniž byste je museli mýt.
  2. Smíchejte suroviny na tmavé těsto. Začněte ušleháním vejcí s cukrem.
  3. Přidejte ostatní suroviny.
  4. Na plech vyložený papírem na pečení nalijte větší část hnědého těsta, třetinu si nechte.
  5. Na hnědé těsto nalijte všechnu tvarohovou směs. A zcela navrch nalijte zbytek hnědého těsta tak, aby vznikla jakási mřížka (to se mi málokdy povede). Jakýmkoliv způsobem dosáhněte toho, aby povrch moučníku vypadal flekatě :)
  6. Vložte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte asi 35 minut. Těch 35 minut moučníku opravdu stačí, zkuste to špejlí. Povrch by vám měl lehce zezlátnout.

Až ho vyzkoušíte, dejte vědět, jak vám chutnal :)