Vepřové kotlety na cideru s jablky a celerem

  • 1 menší bulva celeru, oloupaná, očištěná a nakrájená na měsíčky
  • 1 červené jablko, na měsíčky
  • 1 červená cibule, na klínky
  • 1/2 citronu, na měsíčky
  • 4 celé stroužky česneku, neloupané
  • 60 ml olivového oleje
  • 4 vepřové kotlety s kostí (celkem cca 800 g)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 125 ml cideru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • nasekaná hladkolistá petrželka

Předehřejte troubu na 180 °C. Do zapékací nádoby o objemu 3 litry vložte celer, jablka, cibuli, citron a česnek, pokapejte 2 lžícemi oleje a dobře promíchejte. Pečte 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Mezitím rozehřejte na pánvi na středním plameni 1 lžíci oleje. Kotlety osolte a opepřete a opečte každou 2 minuty po každé straně dozlatova. Smíchejte cider a hořčici, přilijte do pánve a vařte dalších 5 minut, nebo dokud se omáčka lehce nezredukuje. Do zapékací nádoby k zelenině přidejte kotlety, přelijte omáčkou a vraťte do trouby. Pečte dalších 15–20 minut, až bude maso zcela měkké. Posypte nasekanou petrželkou a servírujte s bramborovou kaší.