Vanilkové cupcaky s máslovým krémem

      • 1 vejce
      • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku)
      • 60 g másla, změklého
      • 100 g krupicového cukru
      • 140 g hladké mouky
      • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
      • 1 lžička sody
      • špetka soli
      • 150 ml podmáslí

NA KRÉM A OZDOBENÍ

    • 500 g másla, změklého cca
    • 150 g moučkového cukru (dle chuti)
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
    • kapka červeného nebo růžového gelového potravinářského barviva
    • lyofilizované maliny, podrcené

 

Troubu předehřejte na 180 °C. Muffinový plech s 12 důlky vyložte papírovými košíčky. Vejce vyšlehejte s extraktem nebo dření z vanilkového lusku, krupicovým cukrem a máslem do pěny. Mouku prosejte s kypřicím práškem, sodou a solí přes jemné síto a postupně spolu s podmáslím přimíchávejte do vaječné pěny. Pomocí lžíce plňte košíčky do 2/3 výšky. Pečte dozlatova asi 12–14 minut. Nechte úplně vychladnout.

Na krém vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem prosátým přes jemné síto do nadýchané pěny. Do vzniklého krému zašlehejte vanilkový extrakt. Pomocí barviva obarvěte krém narůžovo (stačí opravdu kapka, intenzitu barvy si určete sami). Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a ozdobte jím cupcaky. Nakonec krém posypte drcenými lyofilizovanými malinami.