Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

  • 2 lžíce olivového oleje + trochu na vymazání formiček
  • ½ malé cibule, oloupané a nakrájené najemno
  • 6 plátků bílého toustového chleba, bez kůrky
  • 500 g kvalitní šunky, nasekané nadrobno
  • 5–6 lístků bazalky, nasekaných + několik malých lístků na ozdobu
  • 3 malá, nejlépe třešňová rajčátka, ­rozkrojená
  • 6 malých vajec
  • sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Olej rozehřejte v malé pánvi, osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby nezhnědla. Vyjměte ji nejlépe děrovanou naběračkou z pánve a dejte stranou.
Plátky chleba rozválejte válečkem, aby byly co nejtenčí. Jde to docela dobře, toustový chléb je poměrně elastický. Rozválené plátky překrojte na trojúhelníky.
Vymastěte šest důlků formy na muffiny a každý vyložte dvěma trojúhelníky chleba. Naplňte osmaženou cibulkou, sekanou šunkou, bazalkou, půlenými rajčátky a do každého ‚hnízda‘ rozklepněte vajíčko. Lehce osolte a opepřete a pečte zhruba čtvrt hodiny, aby bílek zpevnil, ale žloutek byl ještě vláčný. ­Ozdobte bazalkou.