Tvarohový koláč s medem

      • 170 g hladké mouky
      • 70 g másla, studeného
      • 70 g moučkového cukru
      • 1 vejce, našlehané
      • Na tvarohový krém:
      • 70 g másla
      • 150 g krupicového cukru
      • 350 g plnotučného tvarohu
      • 4 lžíce medu
      • 3 vejce, žloutky a bílky odděleně
      • 20 g hladké mouky
      • semínka z jednoho vanilkového lusku

Na ozdobení:

    • 50 g hnědého cukru
    • 1 lžičku skořice
    • 50 g mandlí nasekaných na lupínky

 

Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a vše spojte v těsto. To vyválejte na pomoučněné ploše a vyložte jím kulatou pečicí formu o průměru 23 cm (i po okrajích). Dejte na půl hodiny do chladničky.
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a vsypte na něj trochu fazolí na zatížení. Pečte čtvrt hodiny. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte základ koláče ještě pět minut, až je jemně zlatavý. Vyjměte formu z trouby a snižte teplotu o 20 °C.
Máslo a krupicový cukr ušlehejte ve větší misce, vmíchejte tvaroh,  lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka. V jiné misce ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohovým krémem naplňte těsto ve formě.
Smíchejte hnědý cukr a skořici s mandlovými lupínky a posypte jimi dort. Vraťte ho do trouby a pečte ještě hodinu, až je krém pevný. Nechte dezert vychladnout v troubě; řezy podávejte přelité zbylým medem.