Tříbarevný koláč s tvarohem a meruňkami

  • 125 g másla (1/2 klasické kostky) + na vymazání plechu
  • 80 g moučkového cukru (1/2 hrnku)
  • 1 vejce
  • 2–3 lžíce mléka
  • 240 g polohrubé mouky (1 a 1/3 hrnku) + na vysypání plechu
  • 30 g kakaa holandského typu (3 lžíce)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

NA TVAROHOVOU NÁPLŇ S MERUŇKAMI

  • 750 g měkkého tvarohu (3 kostky)
  • 80 g moučkového cukru (1/2 hrnku nebo více, podle chuti)
  • 2 vejce
  • 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá (lze vynechat)
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry (lze vynechat)
  • 2–3 meruňkové kompoty, scezené a okapané, nebo odpovídající množství mražených (nepovolených) meruněk, v sezoně pak odpovídající množství čerstvých meruněk, přepůlených a vypeckovaných

NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

  • 3 vejce
  • 220 g krupicového cukru (1 hrnek)
  • 125 ml slunečnicového oleje (1/2 hrnku)
  • 5 lžic vody
  • 225 g polohrubé mouky (1 a 1/4 hrnku)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Troubu předehřejte na 180°C. Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte vejce a 2 lžíce mléka a zapracujte. Mouku smíchejte s kakaem, práškem do pečiva a solí. Přidejte moučnou směs k máslovému základu a vypracujte těsto. Kdyby vám přišlo příliš hutné a drobivé, přidejte zbylé mléko. Těsto vtlačte (nebo rozválejte a přeneste) do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem o rozměrech 30 x 40 cm. Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh prošlehejte, oslaďte podle chuti a poté do něj zašlehejte vejce, vanilku a citronovou kůru. Nalijte náplň na těsto, stěrkou uhlaďte a poklaďte meruňkami. Připravte světlé těsto. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Po troškách zašlehejte olej a vodu. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a opatrně vmíchejte k vaječné směsi. Těsto lžící rozprostřete na meruňky, uhlaďte a pečte zhruba 60 minut dozlatova.

Můžete použít i jakékoli jiné čerstvé, kompotované či mražené ovoce podle chuti a sezony.