Těstoviny s brokolicovým pestem

  • 400 g silných krátkých těstovin (penne, kolínka, vřetena)
  • 250 g brokolice rozdělené  na růžičky
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 1 velký citron
  • 1/2 lžičky sušeného rozdrceného   chilli
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl a pepř na dochucení

Uvařte těstoviny a brokolici. Těstoviny povařte ve velkém hrnci s osolenou vodou podle pokynů na obalu. Mezitím přiveďte k varu slanou vodu v menším hrnci a čtyři minuty v ní vařte brokolici.
Připravte ,pesto‘. Uvařenou brokolici slijte a vraťte do hrnce. Lehce ji rozmačkejte mačkadlem na brambory, kvedlačkou či vidličkou. Přidejte rozdrcený česnek a jemně nastrouhanou citronovou kůru, chilli a piniové oříšky. Citron rozkrojte napůl a dejte stranou.
Smíchejte a podávejte. Těstoviny slijte a vraťte do hrnce. Vmíchejte do nich brokolicové ‚pesto‘ a směs pokapejte šťávou z půlky citronu. Pak těstoviny ještě zalijte olivovým olejem a bohatě osolte a opepřete. Nakonec k nim přidejte nastrouhaný parmazán, všechno dobře promíchejte a podávejte.