Speciální bábovka s roládou

Na roládu: 

4 vejce 4 lžíce polohrubé mouky

4 lžíce cukru

špetka soli

marmeláda na potření

Na bábovku:

4 vejce

230 g cukru

150 ml oleje

250 g bílého jogurtu

270 g polohrubé mouky

1 pudink (vanilkový, citronový nebo třeba pistáciový)

1 prášek do pečiva

2 lžíce kakaa na obarvení třetiny těsta

Postup:

  1. Začneme tím, že si upečeme roládu.
  2. Oddělíme žloutky a bílky ze všech 4 vajec. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme do tuha. D
  3. o sněhu postupně zašleháme žlutky, mouku a cukr a těsto vylijeme na velký plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě cca 10 minut do zlatavé barvy.
  4. Ještě horkou roládu smotáme, aby se nám po vychladnutí nelámala. Já ji ještě teplou stahuji z pečícího papíru a mažu marmeládou a sroluji, ale jde to i po vychladnutí.
  5. Když máme roládu hotovou, připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
  6. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny a pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej.
  7. Poté zašleháme jogurt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Odebereme asi třetinu těsta a přidáme 2 lžíce kakaa.
  8. Do formy nalijeme polovinu světlého těsta, na něj navrstvíme polovinu kakaového těsta a na něj položíme roládu, kterou se pokusíme smotat do písmene O a vložit do bábovkové formy, aby byla po celém obvodu. Je možné, že vám roláda na bocích popraská, ale v bábovce se to ztratí. :-) Na roládu nalijeme zbytek kakaového těsta a na něj pak zbytek světlého.
  9. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca hodinu. Zkusíme špejlí – někde při okraji, ať nepícháme do rolády.
  10. Hotovou bábovku necháme zcela vychladnout a poté ji vyklopíme a zasněžíme moučkovým cukrem. A je to!

Zdroj: https://www.toprecepty.cz/recept/40811-babovka-s-roladou/