Restaurace s dávnou historií => Obyčejný svět

Hospůdka nacházející se na pražských Vinohradech bezpochyby souvisí s velmi dávnou historií, kdy samotné Vinohrady byly pojmenované po vinohradech na tomto místě se nacházejících. Ty velmi často upadaly a z vinice se pak velmi často měnily v pivnice. Tímto případem je i hospůdka Obyčejný svět, kam i sám Karel IV. ve svých dobách chodil rozmlouvat a hledat příběhy do kroniky české.

V roce 1579 dochází k prohloubení sklepů a rozšíření hospůdky. Zajímavostí se může zdát, že vytěženou jílovitou půdu vytěženou při prohlubování sklepů si z neznámých důvodů odváží rabín Jehuda Low.

Po obsazení Československa si hospůdku bohužel oblíbili i němečtí důstojníci. Zdejší personál se velmi snažil, aby jim hospůdku co nejvíce znechutil, ale bohužel byli vytrvalí a odejít odmítali.

Zdroj: http://www.obycejnysvet.com/obrazky.html

V roce 1949 přišla hospůdka tehdejší komunistické vládě v nelibost a byla z ní udělána pekárna, kde se pekl chléb a ilegálně vařilo pivo. Dnes zlidovělý název „pečení vaření“ mohl vzniknout právě zde. Na jedné straně pečený chléb, na straně druhé vařené pivo.

V roce 2000 byly odstěhovány pece a vráceny stoly a židle. Od této doby funguje opětovně hospůdka, do které máte možnost zavítat i vy a my Vám tuto návštěvu vřele doporučujeme. Dýchne na Vás staletá atmosféra našeho národa českého a starodávný lahodný pivní mok spojený s tradiční kuchyní Vám požitek o to více umocní.