Přišlo jaro, přišel čas ředkviček – Pojďme si udělat ředkvičkovou pomazánku

Ingredience

    • 1 svazek ředkviček
    • 300 g žervé, lučiny nebo cottage sýra, i ve směsi
    • 50 g sýra s modrou plísní, nastrouhaného (nemusí být)
    • hrst řeřichových lístků
    • sůl, špetku cukru a pepř na dochucení
    • tmavý chléb k podávání

Příprava jídla

1. Ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v robotu. Vložte je do cedníku a jemně, stejnoměrně posolte. Nechte asi čtvrt hodiny stát, aby zelenina pustila vodu (zbytek pak ještě vymačkejte). V misce utřete měkké sýry, přidejte ředkvičky, osolte, případně opepřete a chuť dotáhněte trochou cukru. Pokud jste se rozhodli použít plísňový sýr, buďte opatrní se solí – sýr bývá sám o sobě dost slaný.

2. Mažte na krajíce chleba a ihned podávejte. Pomazánka v chladu vydrží do druhého dne, ale působením šťávy z ředkviček zřídne. Vylouženou vodu tedy odlijte – anebo původní pomazánku přetvořte na hustý salát.

Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/989-redkvickova-pomazanka.html