Pražský koláč

      • 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
      • 250 g majolky (zvláční těsto)
      • 3 lžíce krupicového cukru
      • 1 vejce
      • 30 g droždí
      • 150 ml vlažného mléka
      • špetku soli
      • vajíčko na potření koláče

Na žmolenku:

      • 120 g krupicového cukru
      • 200 g hrubé mouky
      • 120 g másla
      • 2 lžíce skořicového cukru

Na krém:

    • 200 ml mléka
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • 1 lžíci škrobové moučky
    • 3 lžíce moučkového cukru
    • 100 g studeného másla
    • 500 ml smetany ke šlehání

 

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte mléko s trochou soli. V míse smíchejte mouku, cukr, majolku a vejce. Vlijte vzešlé droždí a vařečkou zpracujte vláčné těsto. Nechte je v míse přikryté utěrkou asi 45 minut kynout na teplém místě. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z vykynutého těsta utvořte dva kulaté koláče. Přeneste je na vymaštěný, případně pečicím papírem vyložený plech a nechte je ještě asi deset minut kynout. Do misky vsypte hrubou mouku a cukr na žmolenku, přidejte máslo nakrájené na kousky a nejlépe pomocí prstů směs zpracujte na drobečky – žmolenku. Povrch koláčů potřete rozšlehaným vejcem, posypte žmolenkou i skořicovým cukrem a pečte je asi dvacet minut (dozlatova).
Mezitím vlijte do kastrolu mléko (dvě lžíce si nechte stranou). Vsypte moučkový i vanilinový cukr a máslo nakrájené na kousky. Za stálého míchání rozpusťte.
Ve dvou lžících mléka rozmíchejte škrob a vlijte ho k horkému mléku. Stále míchejte a nechte jednou přejít varem, až krém zhoustne. Kastrol sejměte z ohně a krém dejte vychladnout.
Smetanu ušlehejte tak, aby měla pevné ,špičky‘, a pak ji opatrně vetřete do krému.
Koláče nechte trochu vychladnout, nejlépe na mřížce, pak je rozřízněte a naplňte krémem.