Pomalu pečená hovězí žebra

  • 1,5–2 kg masitých hovězích žeber, v celku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 bobkové listy

NA MARINÁDU

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 5 stroužků česneku, drcených
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1–2 chilli papričky, nasekané
  • 150 ml červeného vína
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 2 hřebíčky, roztlučené v hmoždíři
  • 1–2 kuličky nového koření, roztlučené v hmoždíři

Všechny přísady na marinádu dobře promíchejte, vložte maso a dobře je v ní obalte. Zakryjte a nechte do druhého dne marinovat v lednici.

Nejméně hodinu před pečením maso vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty. Troubu předehřejte na 190°C. Žebra i s marinádou vložte do pekáče a pečte půl hodiny. Pak troubu ztlumte na 120°C, zakryjte a pomalu pečte 4–5 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké a nepůjde snadno od kostí. Během pečení žebra kontrolujte, podle potřeby opatrně podlévejte a přelévejte výpekem s marinádou. Upečená žebra vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

 Vychladlá žebra opatrně rozporcujte tak, aby vám vždy zůstalo maso na kousku kosti. Obalte je ze všech stran ve výpeku v pekáči a nechte ještě alespoň 2 hodiny stát při pokojové teplotě. Jednotlivé kousky žeber pak buď ogrilujte na kontaktním grilu, nebo je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete marinádou a rychle zprudka opečte v troubě pod grilem.

Marinádu s výpekem přemístěte do kastrůlku a nechte přejít varem, pokud je řidší, svařte ji do husté konzistence a potom podávejte k žebrům jako omáčku k namáčení.