Podzimní švestkový koláč s mandlovými lupínky

Budete potřebovat:

200 ml zakysané smetany

85 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

2 vejce

5 lžic rozpuštěného másla

180 g polohrubé mouky

1/2 sáčku prášku do pečiva

1 kg švestek

máslo

mouka

Drobenka:

80 g polohrubé mouky

50 g moučkového cukru

50 g másla

1/2 lžičky skořice

mandlové lupínky

Postup:

1.V míse promíchám pěkně dohladka zakysanou smetanu, krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a rozpuštěné máslo. V druhé, menší misce promíchám mouku s práškem do pečiva, nasypu je do těsta a vše pečlivě spojím.
2.Pekáček nebo zapékací mísu o rozměru 20 x 30 cm důkladně vymažu máslem, vysypu hrubou moukou, vliju do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřu.
3.Předehřeju si troubu na 180 °C. Švestky vypeckuju, rozkrojím je napůl a slupkou dolů je rozprostřu na těsto, aby byla celá plocha pokrytá.
4.V míse špičkami prstů propracuju mouku s cukrem, máslem a skořicí na drobenku. Drobenkou pak posypu koláč. A úplně navrch rozhodím mandlové lupínky. Koláč peču v troubě asi 50 minut.
Tip – Tenhle koláč se dá udělat skoro z každého ovoce. Dobré jsou meruňky, hrušky, borůvky, rebarbora. Právě to, co zrovna uzrálo.

Zdroj: https://www.albert.cz/recepty/svestkovy-kolac