Pikantní sezamové nudle

Pikantní sezamové nudle (podle šéfkuchaře Tomáše Stehlíka)

“Recepty z Buddha Baru doma skoro nevařím, jsem jich přejedený z práce. Ale tyhle nudle miluju. Je to jedno z nejlepších jídel, a přitom stačí jenom nakrájet pár kousků zeleniny, žádná extra kouzla v tom nejsou. Tajemnými přísadami jsou shichimi togarachi, směs japonských pepřů s česnekem a seznamem, a tmavý sezamový olej, je dělaný za tepla a mnohem aromatičtější než ten obyčejný,” vysvětluje oblíbenost receptu šéfkuchař a spoluautor kuchařky Muži sobě Tomáš Stehlík.

Co budete potřebovat?

  • 200 g asijských nudlí
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml tmavé houbové sojové omáčky
  • 1 lžička koření shichimi togarachi
  • 50 ml tmavého sezamového oleje
  • 2 lžíce mrkve, nakrájené na nudličky julienne
  • 2 lžíce čerstvých sojových klíčků
  • 1 lžíce červené papriky, nakrájené na nudličky julienne
  • 1 lžíce žluté papriky, nakrájené na nudličky julienne
  • 4 střední žampiony
  • 4 střední houby shitaké
  • ½ hlívy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká šalotka
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 4 lžíce rostlinného oleje

V hrnci přiveď k varu vodu a podle návodu na obalu v ní uvař nudle. Po uvaření je propláchni studenou vodou a nech okapat. Suroviny na omáčku smíchej v rendlíku a krátce provař. Nech vystydnout. Připrav si zeleninu: mrkev a papriku nakrájej na tenké nudličky julienne, houby na tenké plátky, cibuli, česnek a zázvor nadrobno nasekej.

V pánvi wok orestuj na oleji nejprve česnek se zázvorem, pak postupně přidej houby, zeleninu a uvařené nudle. Sojové klíčky úplně na závěr. Zastříkni omáčkou, nech lehce probublat a podávej posypané sezamem.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/mate-chut-na-thajskou-kuchyni-prinasime-tipy-na-rychlou-veceri-pv0-/dobra-chut.aspx?c=A140210_121340_dobra-chut_ape