Období oblíbeného chřestu

Už jste někdy zkoušeli pravou chřestovou polévku?

Pojďte si ji s námi zkusit uvařit a nebudete litovat.

Budete potřebovat:

  • 8–12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
  • 1 jarní cibulku, nejlépe s natí, najemno nakrájenou
  • 3 lžíce másla a 1 lžíci na zahuštění
  • 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
  • sůl a pepř na dochucení
  • 100 ml smetany na zjemnění
  • vícebarevný pepř na ozdobu

1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.

2. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.

3. Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).

4. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!

5. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.

Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/97-jemna-chrestova-polevka.html