Netradičně zelené cukroví s Matcha Tea

Japonští cukráři přidávají mletý zelený čaj v podobě jemného prášku do dezertů a zákusků běžně, ať už do těsta, nebo do náplně. Mají pak nejen osvěžující barvu, ale i účinky.

Jemný prášek smaragdové barvy, který se tradičně využívá při japonském čajovém obřadu. Mele se na kamenných mlýnech z nejkvalitnějších čajových lístků posbíraných při jarní sklizni. Pokud ho přidáte do sladkostí, zkonzumujete vlastně celé čajové lístky, takže do těla dostanete jak antioxidanty, tak vitamíny A, B, C, E, P, karoten a aminokyseliny. Seženete ho v kamenných i internetových obchodech s originálními japonskými potravinami.

Potřebné ingredience:

10 až 15 g zeleného práškového čaje,
250 g másla,
200 g cukru moučky,
200 g sušeného mléka,
200 g strouhaného kokosu,
100 g japonské pražené rýže genmai,
lískové ořechy,
mandle na ozdobu,
papírové košíčky.

Nezvykle a zajímavě vypadají i luxusní zelené kuličky s mletým japonským čajem. Jsou nepečené, takže jejich příprava je rychlá a jednoduchá. A příjemné je, že každá taková kulička s kokosem nebo praženou rýží, vydá za šálek povzbuzujícího zeleného čaje.

Pečlivě v misce promíchejte cukr se sušeným mlékem a práškovým čajem. Pak přidejte změklé máslo a vše zpracujte v jednobarevnou kompaktní hmotu.

Z té tvarujte kuličky o průměru zhruba 3 cm. Ne větší, protože jsou velmi sladké a velká kulička zbytečně ztrácí kouzlo své specifické chuti. Hotové kuličky vkládejte do papírových košíčků a ozdobte lískovým oříškem či blanšírovanou mandlí. Část kuliček můžete obalit v kokosu či pražené rýži, která má velmi jemnou nahořklou chuť.

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/napecte-si-osvezujici-cukrovi-se-zelenym-cajem-u-stromecku-vas-probere-13u-/hobby-domov.aspx?c=A111202_104753_hobby-domov_mce