Nepečený tvarohový koláč s letním ovocem

Pojďte si s námi v teplých letních dnech užít trošku osvěžení v podobě nepečeného tvarohového koláče s letním ovocem – záleží jen na vás, které si vyberete. :)

Na základ:

  • 200 g čokoládových sušenek, třeba BeBe Dobré ráno, esíček…
  • 100 g rozpuštěného másla

Na tvarohovou pěnu:

  • 4 plátky želatiny
  • 140 ml smetany na vaření
  • 500 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 140 g přírodního krupicového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 malého pomeranče
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 400 g malin
  • 250 ml smetany ke šlehání

Na omáčku:

  • 250 g nasekaných jahod a malin
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru

Na ozdobu:

  • směs lesních plodů (větší rozpulte)
  • moučkový cukr na poprášení

1. V kastrůlku rozpusťte máslo a vsypte do něj rozdrobené sušenky. Promíchejte a směsí vyložte dno rozevírací dortové formy o průměru 24 cm. Přimáčkněte skleničkou s rovným dnem.

2. Želatinu dejte do větší misky se studenou vodou a nechte pět minut máčet. Do menšího kastrůlku nalijte smetanu na vaření a přiveďte ji téměř k varu. Potom ji odstavte a po jednom do ní vmíchejte vymačkané plátky želatiny – téměř okamžitě se rozpustí. Nechte trochu vychladnout.

3. Tvaroh, cukr, pomerančovou kůru a šťávu utřete vařečkou nebo metlou dohladka. Přimíchejte vychladlou smetanu a maliny – pár jich přitom rozmáčkněte, většinu ale ponechte celých.

4. Smetanu ke šlehání ušlehejte do polotuha a pak zlehka spojte s tvarohovou směsí. Vlijte na sušenkový základ a nechte aspoň tři hodiny, ale klidně i přes noc chladit, aby náplň ztuhla.

5. Rozmixujte přísady na omáčku a ponechte ji až do podávání v chladu.

6. Nožem objeďte stěny koláče, rozevřete formu a opatrně dezert přesuňte na servírovací talíř. Ozdobte lesním ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vychlazenou omáčkou.

Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/1563-nepeceny-tvarohovy-kolac-s-letnim-ovocem.html