Matcha cheesecake

  • 250 g Lotus Biscoff karamelizovaných sušenek (lze použít i jiné máslové sušenky)
  • 120 g másla, změklého

NA KRÉM

  • 20 g želatinového prášku jemně mletého
  • 4 lžíce vody
  • 500 g smetanového sýra Philadelphia original
  • 120 g krupicového cukru
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 420 g smetany ke šlehání (33–40%)
  • 4 lžíce vody, teplé
  • 2 lžíce zeleného práškového čaje matcha

Na ozdobení zelený práškový matcha čaj + ovoce (dle výběru)

 

Sušenky rozmixujte najemno. Pokud nemáte mixér, stačí je dát do uzavíratelného sáčku a rozdrtit válečkem. Drobky spojte s máslem a vzniklou hmotu upěchujte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Dejte alespoň na 30 minut do lednice, aby korpus ztuhl. Želatinový prášek dejte do misky, zalijte vodou, pořádně promíchejte a nechte nabobtnat. V robotu (můžete použít i ruční šlehač nebo metličku) smíchejte sýr Philadelphia a cukr dohladka. Postupně přidávejte jogurt a neušlehanou smetanu. Vše důkladně promíchejte. Želatinu opatrně rozpusťte v rendlíku na plotně nebo v mikrovlnné troubě (v tomto případě bude stačit zhruba 30 vteřin), přidejte trochu krémové směsi, zamíchejte a přidejte ke zbytku krému. Ještě jednou pořádně promíchejte, aby želatina nevytvořila hrudky. Krémovou směs rozdělte na 2 rovné díly. Jeden díl nechte bílý, do druhého přidejte čaj matcha rozpuštěný v teplé vodě. Pořádně promíchejte. Dortovou formu s korpusem vyndejte z lednice a zkontrolujte, zda ztuhl. Začněte vrstvit. Nejdříve na korpus nalijte 1/2 bílé náplně a uložte formu zpět do lednice alespoň na 15 minut. Když první vrstva trochu ztuhne, pokračujte 1/2 zelené náplně. Opět dejte na chvíli ztuhnout do lednice. Celý postup zopakujte ještě jednou s druhou polovinou bílé i zelené náplně. Cheesecake uložte minimálně na 3 hodiny (nejlépe však přes noc) do lednice. Povrch cheesecaku poprašte čajem matcha a ozdobte ovocem.