Luxusní velikonoční beránek – toho musíte zkusit

  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 vajec, oddělených
  • 2 vejce navíc
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citronu
  • 2 rozinky
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr na poprášení
  • čokoládovou polevu (nemusí být)
  • 1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

    2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.

    3. Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

    4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/400-velikonocni-beranek.html