Lehký, nadýchaný, lahodný – vítejte ve světě kremeše

Kremeš – výborný dezert, který ocení každý gurmán.

  • 2pláty listového těsta
  • 1 lmléka
  • 3sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 250 gkrupicového cukru
  • 3vejce
  • 250 gmásla, pokojové teploty
  • 500 mlsmetany ke šlehání
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • moučkový cukr na posypání

Nejdřív rozehřeju troubu na 180 °C. Pláty listového těsta rozložím na dva plechy, propíchám je vidličkou a peču je asi 10–15 minut dozlatova.
Pak udělám pudinkovou náplň. V menší části mléka rozmíchám dohladka pudinky, 200 g cukru a třemi žloutky. Zbylé mléko mezitím zahřívám na středním ohni, vliju do něj rozmíchaný pudink a vše za stálého míchání přivedu k varu. Vařím asi 2 minuty, stáhnu z plotny a dám zatím stranou.
Z vajec oddělím žloutky od bílků, z bílků ušlehám tuhý sníh, který vmíchám do horkého pudinku. Povrch pudinku potom zakryju potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup, a nechám vychladnout.
Máslo vyšlehám do pěny a postupně do něj po lžících přidávám vychladlý pudink a vždy dobře prošlehám.
Smetanu ke šlehání ušlehám dotuha se zbylým cukrem a vanilkovými semínky.
Plech vyložím alobalem. Položím na něj plát listového těsta, rozetřu na něj rovnoměrně pudinkový krém a na něj rozetřu šlehačku. Druhý plát rozkrájím na kostky 6 × 6 cm (nebo jak to vyjde) a poskládám je hladkou stranou navrch na šlehačku.
Nakonec popráším moučkovým cukrem a dám aspoň na 3 hodiny nebo nejlépe přes noc vychladit.

Zdroj: https://www.albert.cz/recepty/kremes