Krásné barevné a skvělé svačinky pro děti do školy

Dopolední svačina by měla tvořit 10 až 15 % denního příjmu energie a v žádném případě by neměla nahrazovat snídani. Odpolední svačina by pak měla představovat asi 10 % denního příjmu a je důležitá zejména u dětí, které se po škole věnují sportovním aktivitám.

Dobře svačit = lépe se učit

“Svačiny dětskému organismu na jednu stranu umožňují doplnit energii, na druhou však také podporují jeho pozornost a mají kladný vliv na učení” upozorňuje pediatrička Dana Nedělková, podle které je problémem, že děti někdy svačinu zbytečně vynechávají.

“To bývá způsobeno špatným načasováním aktivit,” vysvětluje. “Během dopoledních přestávek děti často upřednostňují hru se spolužáky, musí stihnout toaletu a podobně. Odpoledne pak navazují sportovními aktivitami, svačinu proto často nestíhají dojíst.”

Ne sladkostem, ano ovoci a zelenině

Základem správné školní svačiny by mělo být pečivo doplněné zeleninou a ovocem. Jako dopolední svačina je vhodný například tmavý chléb s pomazánkou z tvarohu, s plátkem šunky nebo sýra a nakrájenou zeleninou.

Pro odpolední svačinu jsou vhodné jogurty bez přidaných sladkostí, mléčné nápoje nebo müsli tyčinky, k tomu jablko nebo pomeranč. “Důležité je také nezapomínat na pitný režim. Dítě by mělo denně vypít 1,5 až 2 litry tekutin,” zdůrazňuje pediatr Zlatko Marinov.

Tipy odborníků na zdravou dětskou svačinu

  • 1 bílý jogurt, 100 g hroznového vína (lze použít jakýkoliv druh ovoce)
  • Jablko se sýrem cottage
  • 1 müsli tyčinka s 1 polotučným jogurtem, mandarinka
  • 250 ml jogurtového nápoje, tmavý rohlík s okurkou
  • Křehký chléb se sýrem a rajčetem (3 plátky chleba, tavený sýr nebo žervé, 1 rajče)
  • Křehký chléb s bylinkovým sýrem (křehký chléb, Lučina smíchaná s bylinkami dle vlastní chuti) s proužky papriky
  • Celozrnná bageta s mozzarellou a rajčetem (celozrnná bageta, margarín, rajče a ledový salát)
  • Tmavá bageta s tuňákem (tmavá bageta, Lučina, tuňák, ledový salát)

Při přípravě svačin děti ocení i vaši fantazii a ty starší se možná i rády zapojí do jejich přípravy. Zkuste třeba některý z následujících receptů a nezapomeňte na detaily, jako je hezká svačinová krabička nebo lahev na pití.

Některé děti ocení, když mají zeleninu nebo ovoce na svačinu nakrájené na menší kousky a uložené třeba v menší krabičce, jiné zeleninu snědí spíš, když je “schovaná” v sendviči nebo v podobě salátu.

Výborné musli tyčinky

 

  • 250 g ovesných vloček
  • 150 g ořechů (vlašských, lískových… jaké máte rádi)
  • 75 g sušených brusinek
  • 75 g sušených meruněk (mohou být i banány nebo švestky)
  • 150 g sezamových semínek
  • 6 lžic medu
  • 1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka (410 g)
  • 1. Plechvyložíme pečicím papírem a troubu dáme předehřát na 150°C.

    2. Do mísy dáme všechny suché ingredience (ořechy a sušené ovoce předem nasekáme na menší kousky).

    3. V kastrůlku mírně ohřejeme kondenzované mléko a vmícháme do něj med. Pak vlijeme do mísy se suchými surovinami a důkladně promícháme.

    4. Vzniklou hmotu rozetřeme na pečicí papír a spíše sušíme v troubě asi tři čtvrtě hodiny.

    5. Po vychladnutí krájíme ostrým nožem na tyčinky.

    Tip:Vychladlé tyčinky můžete z části namočit do čokoládové polevy. K odpolední svačině k nim dětem přibalte ještě nakrájené čerstvé ovoce a bílý jogurt.

Zdroj: https://ona.idnes.cz/svaciny-do-skoly-0ko-/deti.aspx?c=A120831_083005_deti_job