Koláč z blum s likérem

Sezona sklizně plodů přichází a spousta z nás přemýšlí, jak plody zhodnotí. Přinášíme recept na blumový koláč s likérem, který potěší nejednu vaši návštěvu.

Budete potřebovat: 50 g másla

100 g hnědého cukru

1 vejce

kůru z poloviny citronu

2 lžíce zakysané smetany

1 lžička prášku do pečiva

200 g hladké mouky

8 blum

1 lžička skořice

2 lžíce meruňkové zavařeniny

1 lžíce ovocného likéru nebo brandy

Změklé máslo ušlehejte s  cukrem do pěny a  poté vmíchejte vejce, citronovou kůru a  zakysanou smetanu. Kypřící prášek přidejte k  mouce a  také zapracujte do těsta.
Koláčovou formu o  průměru 22 cm vymažte máslem. Těsto vyklopte do středu formy, zlehka poprašte trochou mouky a  rozhrňte do stran. Nahoru poskládejte vypeckované a  nakrájené blumy. Posypejte skořicí a  dejte na 35 minut péct do trouby při teplotě 190 °C.
Meruňkovou zavařeninu rozmíchejte s  likérem a  zahřejte v  rendlíku při nízké teplotě, aby se dobře rozpustila. Pokud jsou v  ní kousky ovoce, přeceďte nebo rozmixujte dohladka. Ještě teplý koláč hned po vytažení z  trouby potřete polevou a  nechte úplně vychladnout.

Zdroj: Albert v kuchyni