Koláč s mandlovým krémem a malinami

Na korpus:

      • 200 g hladké nebo polohrubé mouky
      • 140 g másla, nakrájeného na kousky
      • 100 g práškového cukru
      • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
      • špetku soli
      • 1 žloutek
      • špetku mleté vanilky (můžete použít vanilinový cukr)

Na citronový žloutkový krém:

      • 3 žloutky
      • 100 g práškového cukru
      • lžíci hladké mouky
      • lžíci kukuřičného škrobu
      • 250 ml mléka
      • jemně nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu
      • 50 g másla

Na mandlovou směs frangipane:

      • 80 g másla o pokojové teplotě
      • 80 g cukru, nejlépe hnědého
      • 80 g strouhaných mandlí
      • jemně nastrouhanou kůru  z jednoho citronu
      • 1 vejce

Na ozdobu:

    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 600 g čerstvých malin
    • 5 lžic aromatické marmelády (džemu)
    • 2 lžíce třešňovice nebo griotky

 

Mouku a máslo v míse zpracujte pomocí prstů na hrudky. Přidejte cukr, citronovou kůru, špetku soli a lehce promíchejte. Se žloutkem a vanilkou vypracujte hladké těsto. Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a aspoň hodinu chlaďte.
Žloutky a cukr na krém šlehejte v míse metlou minutu až dvě, až směs zesvětlá. Přidejte mouku, škrob a znovu promíchejte. Mléko svařte s citronovou kůrou a mírně zchladlé za stálého míchání přilévejte ke žloutkům, až vznikne hladký krém.
Krém přelijte do hrnce a na středním ohni za stálého míchání asi dvě minuty povařte do zhoustnutí. Hrnec sundejte z ohně; přimíchejte citronovou šťávu a máslo. Krém poté přemístěte do mísy. Překryjte potravinovou fólií, aby nevznikl škraloup.
Všechny ingredience na mandlovou směs neboli ­frangipane pečlivě promíchejte v míse. (Směs vydrží v chladu až čtyři dny, můžete si ji tedy klidně připravit předem.)
Na pomoučněné ploše vyválejte těsto na tloušťku dvacetikorunové mince a pak jím vyložte formu o průměru 25 cm. Těsto přehrňte přes okraje formy a trochu seřízněte ostrým nožíkem. Korpus dejte znovu minimálně na hodinu chladit.
Na prostřední mřížku v troubě položte pečicí plech. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Vyjměte korpus z ledničky. Stěrkou promíchejte krém, oddělte z něj tři čtvrtiny a těmi těsto pokryjte.
Mandlovou směs dejte pomocí lžíce do cukrářského sáčku s menší hubičkou nebo do pevného plastového pytlíku, kterému odstřihnete roh. Naneste ji v podobě jakýchsi řádků na žloutkový krém – pečením se všechno krásně spojí.
Formu položte na rozpálený plech a pečte 30–40 minut, až těsto zezlátne. Mandlový krém při pečení ,vyběhne‘. Hotový koláč vyjměte z trouby, seřízněte okraje a nechte dokonale vychladnout na drátěné mřížce. Pak ho širokým nožem uvolněte z formy.
Smetanu lehce prošlehejte v míse, aby byla do polotuha (když zvednete metlu, vlnky smetany se ohýbají dolů). Stěrkou do ní jemně vmíchejte zbylý žloutkový krém a směs pak rovnoměrně naneste na upečený koláč.
Maliny naklaďte hustě, nejlépe v soustředných kruzích na koláč špičkami nahoru. Džem a likér za občasného míchání svařte, dokud se směs nezačne lepit na lžíci. Glazurou pak s citem potřete maliny, nejlépe pomocí štětečku.