Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou

  • 125 g másla, změklého (1/2 klasické kostky)
  • 165 g krupicového cukru (3/4 hrnku)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce (velikost M)
  • 300 g hladké mouky (2 hrnky)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 185 ml mléka (3/4 hrnku)

NA DROBENKU

  • 125 g másla (1/2 klasické kostky)
  • 150 g hladké mouky (1 hrnek)
  • 165 g tmavého třtinového cukru (2/3 hrnku)
  • 2 lžíce mleté skořice

Začněte drobenkou. Vypracujte ji z másla, mouky, třtinového cukru a skořice a uložte do lednice. Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 24–26 cm vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt a vejce. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte a přesejte přes jemné síto. Po částech do těsta zapracujte moučnou směs a mléko.

 Polovinu těsta dejte do připravené formy, stěrkou rozetřete a uhlaďte, posypte 1/3–1/2 drobenky. Na drobenku opatrně lžící naklaďte zbytek těsta, rozetřete po celé ploše a posypte zbytkem drobenky. Pečte dozlatova 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení čistá a suchá. Nechte alespoň 30 minut chladnout ve formě.