Je léto, lovíme a smažíme kapříka- kapr v citrónové strouhance

    • 1 celý kapr o váze 3 kg, vykuchaný
    • 2–3 lžíce olivového oleje
    • sůl
    • 150 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 250 g bílého toustového chleba, rozmixovaného na strouhanku
    • 1 velký biocitron + klínky k podávání
    • velká hrst hladkolisté petrželky, nasekané
    • přepuštěné máslo na smažení nebo olej

1 Kapra omyjte, osušte a upravte. V místě, kde na boku končí žebra, se nachází kus kapřího masa bez kostí. Z této části udělejte z každého filetu dvě zcela bezpečné dětské porce. Naporcujte zbylý filet a prořízněte kosti. Porce osolte, potřete olejem a uložte přes noc v lednici.

2 Nastrouhejte kůru z citronu a promíchejte se strouhankou a petrželkou. Porce kapra z obou stran obalte v mouce, rozšlehaném vejci s lžící vody a potom v ochucené strouhance. Zbytečně ji nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.

3 V nepřilnavé pánvi rozpalte vyšší vrstvu přepuštěného másla nebo oleje, a jakmile začne na hladině tančit vhozený drobek strouhanky, vložte obaleného kapra. Smažte na středním ohni po obou stranách Radek Šubrt nás naučil upravit kapra na porce bez kostí.

Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/6919-smazeny-kapr-v-citronovopetrzelkove-strouhance.html