Jablkový koláč

Na těsto:

      • 200 g mouky (100 g hladké  a 100 g polohrubé)
      • špetku soli
      • 100 g másla pokojové teploty, nakrájeného na kousky
      • 1 žloutek
      • 2–3 lžíce studené vody

Na náplň:

    • 4–5 jablek, oloupaných a bez  jádřince (doporučuju Golden Delicious)
    • 3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
    • 50 g másla
    • 4–6 lžiček meruňkové  zavařeniny
    • 2 lžíce aromatického alkoholu (např.  třešňovici; každopádně se
    • zkuste vyhnout rumu)

 

Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla se žloutkem a prsty je rozmělněte; směs by měla vzhledem připomínat míchaná vejce.
Vařečkou sm ěs důkladně spojte, přilijte studenou vodu, znovu zpracujte a vytvořte vláčnou kouli. Zabalte ji do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky (těsto se pak nebude lepit). Před další úpravou ho nechte zvláčnět při pokojové teplotě.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Plech nebo pečicí formu o průměru 25 cm vymažte máslem.
Jablka nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a přemístěte na plech; pokud jste zvolili formu, vytlačte placku do odpovídajícího tvaru prsty. Pokryjte ,zbytkovými‘ kousíčky jablek a teprve na ně pokládejte po kruhu plátky jablek. Posypte cukrem, poházejte máslem a dejte do trouby.
Po 45 minutách pečení přepněte na pět minut na gril. Poté troubu vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.
V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte zavařeninu s alkoholem. Směsí potřete upečený koláč.