Historická restaurace Na Marjánce

Historická budova nynější restaurace již od roku 1808 sloužila jako zájezdní hostinec, který nesl své jméno po hostinské Marii Zemanové (později Černé), která byla známa především svou dobrosrdečností.

V roce 1870 zakoupil zavedený podnik Jan Tellinger, který jej později předal svému synu Josefovi. V objektu byla záložna, na jejím místě později hotel, lokál, výčep, bufet, řeznický krám a výrobna, zahrádka s krytým kulečníkem a především velký taneční sál s jevištěm a galerií. Taneční zábavy byly hojně navštěvovány civilisty i vojáky a tak docházelo k častým konfliktům. Mezi známé osobnosti  kteří objekt navštěvovali patří například Karel Hašler (Na Marjánce, Na Marjánce tam se baletí, facka přiletí, druhá vzápětí, frajer odletí….) a Jaroslav Seifert, který se na „Marjánce“ zastavil vždy, když byl na Břevnově.

Roku 1921 zde proběhla ustavující schůze československého  Komsomolu (Komunistický svaz mládeže). Velmi oblíbené byly představení profesora Skupy se Spejblem a Hurvínkem.Za druhé světové války zde byly kanceláře a sklad uhlí.V roce 1949 byl objekt vyvlastněn a převzal ho RaJ (restaurace a jídelny), který roku 1957 restauraci zrušil. Od té doby zde byl provozován pouze bufet a podnik vlastnil Elektropodnik.V roce 1991 byl objekt vrácen původním majitelům.Od roku 2007 slouží po rekonstrukci objekt původním účelům.

Restaurace Na Majránce Vás mile překvapí svou nabídkou pokrmů, ale i nabídkou vín a jiných lahodných alkoholických i nealkoholických nápojů. Ve všední dny se také můžete těšit na denní nabídku, denní menu, za velmi příznivé ceny.

Přejeme Vám příjemně strávený čas v příjemné společnosti s příjemným personálem.

Zdroj: http://www.barnamarjance.cz/index.php?m=fotogalerie&id=7