Francouzská restaurace Art Nouveau

Francouzská restaurace Art Nouveau se v  prestižním žebříčku podle Pavla Maurera umístila taktéž v první desítce, kterou zároveň uzavírá.

Francouzská restaurace zaujímá plochu celého severního pravého křídla čelní stěny Obecního domu, který byl postaven za účelem vytvořit důstojný stánek české kultury. Projekt vypracovali architekti Antonín Balšánek a Osvald Polívka. Obecní dům byl otevřen veřejnosti 5. ledna 1912.

Velká okna prosvětlují prostor Francouzské restaurace „slavnostním“ světlem. Okna jsou původní, jednoduchá se zimními prosklenými zástěnami a mají unikátní řetězový systém vytahování. Stropy a stěny mají bohatou štukovou výzdobu, jsou zde geometrické ornamenty s figurálními dekoracemi, které byly vyobrazeny Františkem Kraumannem a jeho dílnou. Na další výzdobě se podíleli nejvýznamnější čeští umělci, včetně Alfonse Muchy.

Dominantou rozlehlého plochého stropu jsou dvě řady mohutných a velmi kvalitních lustrů s ověsy. Veškeré osvětlení Francouzské restaurace bylo dodáno pražskou firmou Františka Anýže. Kvalitní pasířské umělecké řemeslo je korunováno hodinami v průchodu do zvýšeného salonku. Postranní pole s průhledy do salonku jsou zdobeny alegorickými obrazy Josefa Weniga. Nábytkové zařízení restaurace je většinou původní, stejně jako obložení stěn, přepážky kójí s čalouněnými sedáky, kryty radiátorů a příborníky.

Francouzská restaurace je typem prestižní výběrové restaurace vysoké kvality ve slohu pražské secese a je vysoce hodnocena mezi odbornou veřejností (Gurmán, Grand Restaurant) pro svou kvalitu kuchyně a neopakovatelnou atmosféru umocněnou jazzovou nebo živou klavírní hudbou.

Zdroj: http://www.francouzskarestaurace.cz/