Čokoládový dort

Na korpus potřebujete:

      • 115 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, nasekané na malé kousky
      • 175 g změklého másla
      • 200 g jemného krupicového cukru
      • 3 ušlehaná vejce
      • 150 ml jogurtu
      • 150 g hladké mouky prosáté s práškem do pečiva (1/2 sáčku)
      • vanilkový cukr

Na polevu a hoblinky:

    • 200 g čokolády na vaření
    • 75 ml smetany ke šlehání
    • 25 g másla

Troubu předehřejte na 190° (elektrickou) nebo 170° (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky, zpracujte a vychlaďte ji podle návodu v rámečku.

Čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte jedním z uvedených způsobů a promíchejte.
Vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.

Nebojte se hoblinek. Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.