Chlebíček sv. Patrika s polevou z irské whiskey

Zítra nás čeká den Svatého Patrika – pojďme jej oslavit tradičním receptem Irska.

Následující recept je základem pro koláče pečené s tvrdým alkoholem. Kromě whiskey může to být bourbon, koňak nebo i sherry. Ovoce v koláči se může obměňovat od rozinek přes borůvky, kandované ovoce a různé druhy ořechů.
Původně je toto množství těsta určeno  pro tři menší pekáčky velikosti  asi 15cm x 7cm x 5cm, ale může se péct i v jakékoli jiné formě (třeba bábovkové).

sladký whiskey chlebíčekSuroviny:
1/2 šálku másla
1 šálku cukru
2 vajíčka
1/4 šálku irské whiskey
1/3 šálku kysané smetany
vanilka
1 a 3/4 šálku mouky
2 čaj. lžičky prášku do pečiva
1 šálek tmavých rozinek
1 šálek krájených nebo rozdrcených vlašských ořechů

Na polevu:
1 čaj. lžička irské whiskey
1 pol. lžíce smetany (případně kondenzovaného mléka)
1 čaj. lžička rozpuštěného másla
2/3 šálku prosátého práškovaného cukru

Postup: Našlehejte rozpuštěné máslo s cukrem a vajíčky, přidejte whiskey, kysanou smetanu a vanilku, až se vytvoří jednolitá směs. Přidejte zbytek ingrediencí, až se suché a mokré suroviny rovnoměrně smíchají, ale s mícháním to nepřežeňte. Rozdělte těsto mezi tři máslem potřené alobalovými pekáčky a pečte při 160°C zhruba 45 – 50 min, anebo až se těsto přestane lepit na zapíchnutou špejli. Upečené těsto nechte ještě v pekáčcích 15 minut a poté oddělte od pekáčů a dále nechte chladnout. Nakonec smíchejte ingredience na polevu a polijte jí koláč.

Zdroj: http://www.skotska-whisky.cz/clanky/oslavte-den-sv-patrika-tradicnimi-irskymi-recepty-s-whiskey.html